Soms moet je als mama en papa er eens met z’n tweetjes tussenuit. We kozen voor een weekendje Noordwijk aan Zee met een tussenstop aan het dorpje Kinderdijk.

Waar de rivier de Lek en de Noord samenstromen in het pittoreske dorpje Kinderdijk, vind je 19 molens die op de Unesco werelderfgoedlijst staan en volledig terecht. Sinds de 18de eeuw vechten hier de inwoners tegen het water op een unieke manier met deze prachtige windmolens. Een bezoekje aan de Kinderdijkse molens kost in principe niets; je kan wandelen of fietsen tussen de molens, want dit is de openbare weg. Twee molens staan open voor het grote publiek: als je een kaartje koopt bij het bezoekerscentrum kan je hier een kijkje gaan nemen. Je kan kiezen tussen het bezoek aan de molens of bezoek met een boottocht over het water in Kinderdijk. We vonden de wandeling en het bezoek alvast de moeite.

Je auto parkeren doe je voor de dijk aan de Molenkade; dit kost je ook enkele euro’s.

In de molens krijg je een goed beeld van hoe het leven toen was: grote gezinnen in kleine ruimtes met het altijd voorbijkomende geluid van de wieken van de molen. Plots wordt het ons erg duidelijk hoe je een ‘slag van de molen’ kon krijgen. De molens worden nog steeds bewoond en elke dag gebruikt om het water weg te pompen. De molenaar die instaat voor het dagelijkse verloop, mag je altijd aanspreken met vragen. Het is ook al erg leuk om deze man bezig te zien: iets dat je zeker niet elke dag ziet.

De wandeling is stevig maar best wel te doen met kleuters, we brengen dus met plezier volgende keer onze 2 exemplaren mee. Je ziet ook erg veel diertjes: eenden, reigers, hazen,… dus vergeet niet je verrekijker mee te nemen als dat je ding is.

We sloten ons weekend af in het prachtige dorp Noordwijk: een gezellige winkelstraat en een prachtig strand om te wandelen en te relaxen.